söndag 30 september 2012

Saldouppföljning juli - september

Mitt nya saldo är +302 000 kr. Saldot har försämrats med -28 000 kr på tre månader.

Den främsta orsaken till försämringen är att företagets kassa har minskat. Företaget har i dagsläget kundfodringar(ungefär hälften har förfallit till betalning), som överstiger företagets kassa. Pengarna ramlar väl in i sinom tid. Under det här kvartalet har 7 200 kr avsatts till fonder (inkl."tjänstepensionfond"), likväl gick kategorin aktier/fonder endast + 1 000 kr. M a o har värdet på dessa minskat och detta p g a att förhoppningsbolagen i första hand har agerat sänke. 3 000 kr har amorterats på lån och det helt enligt plan.



I morgon är det lön och några dagar senare dras 5 000 kr från denna för att i vanlig ordning hamna på buffertsparkontot.

I morgon börjar slaktmånaden och för mig innebär den en slakt på utgifter.

// AoS

torsdag 6 september 2012

Kontroll på utgifter

Den 1 januari i år började jag att notera alla mina utgifter i ett Excel-dokument. Det tog jag upp i inlägget som jag kallade "Utgiftsbudget 2012". Totalt använder jag idag 59 poster vilka i sin tur är fördelas på 20 kategorier(bil, bostad, mat etc). Matkategorin utgörs av t ex av 17 poster. Varje gång jag handlat något för jag över siffrorna från kvittot till relevanta poster i dokumentet. Detsamma gäller räkningar som betalats och amorteringar som gjorts. Det går att skapa många typer av diagram, som snabbt ger en tydlig överblick över utgifterna. Idag kan jag i mitt dokument t ex se att det finns en hel del att spara in på mat och vilken sorts mat som kostar mig mest. Det här är verkligen ett bra sätt för att få kontroll på sina utgifter. I diagrammet ovan har jag redan lagt in några "säkra" utgifter för månaderna okt-dec.

Nästa år kommer detta detaljerade arbete med att notera utgifter att ge mig ett väldigt bra underlag för att göra en seriös budget. Då ska jag troligtvis dra ner på antalet poster och kategorier.

Om man inte vill pyssla med Excel för att notera utgifter(och inkomster) så finns det alternativ. Konsumentverket har vad de kallar en budgetkalkyl, som jag tycker vid en första anblick verkar vara ganska vettig. Smartbudget har också en gratistjänst för göra budget. Det finns också en app för android att ladda ner kostnadsfritt och det finns det förhoppningsvis också för iPad. Det går förstås bra även med papper och penna. Det viktiga är att få kontroll på sina utgifter.

Ha en bra weekend!


onsdag 5 september 2012

1 miljon kr år 2018



Jag försöker mig på att göra en någorlunda realistisk prognos för när saldot uppgår till 1 000 000 kr. Av diagrammet framgår det att år 2018 är detta mål uppnått. Det andra är ju att bli skuldfri.

I det här diagrammet har jag valt att i sparandet inte räkna in företagets kassa. De andra förutsättningarna och antaganden diagrammet bygger på är följande:
  • Banksparande 5 000 kr/mån fram till juli nästa år, därefter 1 000 kr/mån. Räntan är 2 %.
  • Aktiesparande, dvs nya köp, inleds 2014 med i snitt 3 000 kr/månad. Värdestegringen blir 6 % per år.
  • Fonder-för 600 kr köper jag nya andelar varje månad. Värdestegring 6 %/ år.
  • IPS-inga nya insättningar görs. 6 % värdestegring per år.
  • Tjänstepension-1 800 kr/mån avsätts för fondsparande under hela perioden. Värdestegring 6 %/år.
  • Bostaden låter jag värderas till 350 000 kr under hela perioden.
  • Studielånet amorteras med 1000 kr/månad. Snitträntan blir 3 %.
  • Topplånet betalas med 1000 kr/månad och sista amorteringen inträffar 2015. Snitträntan blir 4%.
  • Bottenlånet börjar amorteras år 2016 med 2 500 kr/månad. Snitträntan blir 4 % under perioden.
Den historiska totalavkastingen på aktier har varit 12 %. Därför tycker jag hälften är nog att räkna med när det gäller mina aktiers- och fonders värdestegring, då omfattningen av min period är relativt kort.

Värt att notera är att amorteringarna aldrig kommer att överstiga 3 500 kr per månad under perioden,
Nu återstår det att se hur väl jag följer planen.

Gott mod!

lördag 1 september 2012

Jag är nu hyresvärd = nya inkomster

Jag har nu en ny privat inkomst. I mitt hus har jag nu ett rum som används som kontor för mitt eget aktiebolag. Jag hyr ut kontoret för 1000 kr/månad. Som jag ser det bör det innebära ett avdrag på 12 000 kr/år för aktiebolaget, och 12 000 kr till mig privat. Win win?

Har nu börjat ta ut en skattefri milersättning från aktiebolaget vilket kommer att ge mig 8 000 till 15000 per år.

Lottoaktierna går uruselt men jag känner absolut inget behov av att sälja dessa nu när buffertsparandet flyter på. 5000 kr av lönen går till detta nästa vecka och därmed är mer än hälften av buffertsparmålet uppnått. En buffert på 100 000 kr kommer att ge mig ett 100%-igt lugn att handla i vilken aktie som helst.

Juli blev ganska kostsam med utlandssemester och annat kul. Nu när september och hösten inleds siktar jag på mer jobb och att minimera alla utgifter i vardagen.

Tjäna pengar på att jobba hemma

Hyra kontor i villan

Njut av de gula löven!