lördag 29 januari 2011

Saldouppföljning januari

Mitt nya saldo är +196 000 kr. Saldot har försämrats med -30 000 kr på en månad. Den senaste månaden har värdet på aktierna och fonderna i IPS minskat. Något uttag har gjorts från aktiedepån och satts in på Bank 2. De pengar som sparas i den banken är öronmärkta för en kontantinsats till en bostad.

Kanadajuniorerna har fallit kraftigt parallellt med det fallande guldpriset, som förhoppningsvis bottnade i slutet av veckan. Mitt största innehav Gold Bullion står fortfarande stark och visade en uppgång med ca +7 % i fredags. Värstingen är Alder som föll brant den 27 jan. när borrprover visade sig innehålla futtiga guldhalter, 5 st. mellan 0,1 g - 0,3 g/ton och ett på 2,5 g/ton. Jag behåller dem likväl då Alder har bra ekonomi och har kommit över mer mark i Colombia.

God helg!

fredag 21 januari 2011

Uppdatering IPS

Efter att jag kastade ut Indienfonden ur IPS är min nuvarande fördelning av fonderna följande:




De fem största innehaven var den 31 dec. 2010:

I Svenska småbolagsfonden
  • Lundin Petroleum
  • Husqvarna B
  • Lundbergs B
  • Elekta B
  • Securitas B


I Sverigefonden

  • Hennes & Mauritz B
  • Nordea
  • Volvo B
  • Ericsson B
  • Telia

Företagen i de här två fonderna verkar helt ok. Nu hoppas jag att det blir fina utdelningar i mars. Utdelningarna återinvesteras i nya andelar i respektive fond.

söndag 16 januari 2011

Hänt i veckan!

CSN
Besked från CSN säger att jag ska betala in i det närmaste 12 000 kr för 2011. Jag började omedelbart med en inbetalning på 6000 kr. Den andra halvan kommer jag att betala in under våren, sedan kan extrainbetalningar göras om utrymme finns. Målsättningen är att totalt amortera minst 24 000 kr under 2011.

IPS
Indienfonden sålde jag eftersom Tillväxtmarknadsfonden placerar nästan 9% av sin fondförmögenhet i Indien. Det får räcka för mig. På riktigt lång sikt tror jag å andra sidan att Indien kommer bli en god placering. Likviderna från försäljningen gick till att öka i Asien-, Läkemedel-, Sverige- och Tillväxtmarknadsfonden. Följande fonder ingår nu i mitt IPS:
  • Asienfonden
  • Japanfonden
  • Läkemedelsfonden
  • Råvarufonden
  • Svenska småbolagsfonden
  • Sverigefonden
  • Tillväxtmarknadsfonden

Aktier
Avkastningskolumnen för Kanadaaktierna visar rött förutom Gold Bullion med +29%. Currie Rose handlades ned och f.n är jag back -18%, men det är en väldigt volatil marknad för Kanadajuniorerna och kurserna kan svänga rejält på kort tid.

måndag 10 januari 2011

Currie Rose in Excel ut

Idag kom nyheter från Currie Rose och kursen föll brant. Efter -34% nedgång och efter att den stillat sig på denna nivån så tog jag in Currie Rose på 0,225 CAD. Den slutade på 0,235 CAD under extremt hög omsättning. För att få likvida medel sålde jag Excel (med ca 1 600 kr i förlust).

Gissningsvis berodde fallet på väldigt högt uppskruvade förväntningar på borresutatet. Den riktigt stora guldfyndigheten hittades inte denna gången. Det som lockade mig till köp var istället VD:n Harold Smiths uttalande i nyhetsbrevet:

"We hold a very large and strategic land position in the Lake Victoria Greenstone Belt, a proven gold producing region with several significant deposits and operating mines in close proximity to our properties, 2011 is going to be our busiest year ever for exploration as we will be working vigorously to unlock the value of our projects. We are in a prolific area of Tanzania where of course there are also additional opportunities and potential synergies that we are examining. In that regard our focus is on advanced situations and if they have the potential to enhance shareholder value, we will pursue them."

Dessutom rekommenderas aktien av Bull Market Run, som ofta verkar kunna hitta guldkornen.

lördag 8 januari 2011

Om amortering

Det finns flera olika uppfattningar amorteringar. En del anser att den inte lönar sig, andra har den motsatta åsikten. Några tycker att man gör rätt för sig om man amorterar. En del ser det ur ett psykologiskt perspektiv. Sen är det så att man ser på saken olika utifrån inkomst, inflation, räntenivå, storleken på lån och vilka sorts lån man har; kredit-, bostads- och/eller studielån.

Nedan finns några intressanta länkar till inlägg och artiklar som diskuterar amortering:

Trevlig helg!

onsdag 5 januari 2011

Oremex +50% Avino +65% Exit

Idag tog jag hem vinster. Strax efter börsöppning hade Oremex gått upp med 18% och då sålde jag för 0,36 CAD. Idag toppade den på 0,37 CAD och sjönk därefter tillbaka till 0,32 CAD. En total avkastning på +50%. Jag sålde även Avino som gav mig en avkastning på +65%. Båda aktierna inköptes i mitten på november 2010. Trevligt att se Gold Bullion gå upp drygt +5% idag trots nedgången i guldet de senaste två sista dagarna.

söndag 2 januari 2011

Förändringar 2011

Under 2011 kommer jag frångå den tuffa amorteringplan jag upprättade i juli förra året. Tanken är att minska de månatliga armoteringarna och öka banksparandet. CSN har ännu inte skickat ut några inbetalningskort, men jag utgår från att de vill ha runt 12 000 kr för året. Förhoppningsvis orkar jag dubbla den amorteringen. För närvarande bor jag i en hyresrätt, men letar efter hus på landsbygden i prisklassen 500k -650k. Det innebär att jag behöver en kontantinsats på 75k -105k kr. Därför bör jag detta året fokusera på att höja mitt banksparande.