lördag 27 november 2010

Saldouppföljning november

Mitt nya saldo är + 168 974 kr. Det innebär att saldot har förbättrats med + 12 073 kr på en dryg månad. Nästa månad får jag utöver min vanliga lön även lön för allt övertidsarbete den senaste tiden. Troligtvis innebär det att jag kommer att sätta in 12 000 kr på IPS. I december är också sista månaden som jag armoterar 6 450 kr.

Nästa vecka kommer jag att öka i Indienfonden (IPS). Bland aktierna ser det väldigt bra ut för GBB(+12%), Avino(+18%), Alder(+6%) och Sidon(+9%). De övriga är f.n på minus. Störst del av portföljen upptar GBB. Det kommer att bli väldigt intressant den närmaste tiden med att se hur mycket guld Gold Bullion har hittat i backen i Kanada.

lördag 20 november 2010

Portföljförändring

Aktie- och fondportföljen

Det är möjligt att jag är ute på tunn is nu. Jag tar nu större risker och placerar i kanadensiska guld- och silverjuniorer, samt olja. Högre risker kan som bekant medföra högre avkastning, men kan också sluta med platt fall. Mina tankar har utvecklats mot att IPS och bankboken ska vara det långsiktiga trygga sparandet och att spekulera mer med det kapital som finns i aktieportföljen.

Large capbolagen sålde jag med vinst, förutom H&M. Svedbergs behåller jag, liksom New Energyfonden. En del likvider har jag fört över till Bank 2, som har betydligt högre ränta än den andra banken. Jag har så smått börjat på att spara till insatsen till en villa eller bostadsrätt.


IPS

Långräntefonden sålde jag, och för en del av de likviderna inhandlades Råvarufonden. Japanfonden är den som hittills har visat vara sig den bästa placeringen med +6,43% sedan inköpet den 4 oktober. Sämsta fonden är Indien med -3,10. Två fonder är på minus och resterande på plus. Jag funderar på att även öppna en Sverigefond, som placerar i de största svenska bolagen. Då kommer mitt IPS att vara rejält diversifierat.

lördag 6 november 2010

Hänt i veckan!

IPS
Ökade i Asienfond, Indien, Läkemedel och Tillväxtmarknadsfond varpå fördelningen av marknadsvärdet blir enligt bilden. I nuläget är jag back några hundralappar på Läkemedels- och Långräntefonden. Indien har procentuellt gått bäst med +3,07% sedan jag gjorde första inköpet den 14 oktober.

Aktier
Industrivärden, Telia och Astra (gick ung +/ - o på dessa) åkte ut ur portföljen pga jag börja snegla på att ta in SSAB till nuvarande kurs eller lägre. SSAB har stål i världsklass. Gold Bullion har sjunkit till 0,58 CAD vilket inte är något jag oroas över, eftersom väldigt många borresultat lär komma in de närmaste månaderna. Guldpriset står högt och jänkarna trycker nya dollar.

Veckans bästa affär var som vanligt att amortera ytterligare 6450 kr på lånet.

tisdag 2 november 2010

Böcker om ekonomi och finans

Hösten och vintern tycker jag är en perfekt period för att läsa många böcker.

Jag har nyligen läst ut "Snabba cash" av Jens Lapidus. För huvudpersonerna i boken är det high risk/high reward som gäller. Handlingen utspelar sig i Stockholms undre värld där varorna är droger och kvinnor, tjänsterna är mord och misshandel. Driften och drömmarna för busarna är egentligen att lämna den kriminella världen och befinna sig någon annanstans. Verkligen en fascinerande handling och skrivet med ett annorlunda språk.

I den mer dokumentära "Tändstickskungen" (Frank Partnoy) berättas hur finansgeniet och svindlaren(?) Ivar Krueger bygger upp ett världsomspännande tändsticksföretag och hur olika intressenter jagar honom tills han slutligen dör i Paris 1932. Han lånade upp oehörda mängder pengar och lovade vansinnigt höga utdelningar.

En annan bok jag avslutade för någon månad sedan är "Dynastin Stenbeck - succéer och tragedier i en finansfamilj" (av Stellan Björk). Författaren skildrar hur tre generationer bygger upp ett av Sveriges stora företagsimperium - Kinnevik. De delar av boken som tar upp Jan Stenbecks liv tycker jag var väldigt fängslande. Han verkar har varit oehört kreativ och en företagsbyggare med en väldigt säregen ledarstil.

På nattduksbordet väntar nu ytterligare två böcker på att läsas. De är "Jorden de ärvde" (Björn af Kleen) och "Sanningen om IKEA" av Johan Stenebo. Jag börjar med den sistnämnda. I inledningen läser jag "Den lille mannen, utskickad från personalavdelningen i Älmhult, som hälsade mig välkommen besannade alla mina fördomar om IKEA-folk. En stor snuspaj skylde större delen av övre tandraden och brunfärgade resten, ett par klapprande svarta träskor, en marinbblå skjorta med enorma kragsnibbar, axelklaffar och ett par illasittande tobaksbruna manchesterbyxor."