söndag 29 augusti 2010

IPS-planen

I morgon säljer jag Långräntefonden (+2,59% på en månad), som ingår i mitt IPS, och därmed kommer jag att ha ca 168 ooo kr i likvida medel på pensionskontot. Jag säljer för att jag vill avvakta och se hur de börsen och de olika fonderna utvecklar sig den närmaste tiden. Mitt Individuella PensionsSparande, IPS, har jag hos Handelsbanken och de har drygt 40 fonder att välja mellan.

Tidigare hade jag mitt privata pensionsparande i privatobligationer hos Stadshypotek, men någon gång under 2007-2008 fusionerades Stadshypotek bank med Handelsbanken. Det sparandet har sedan någon månad sedan flyttats över till min internettjänst och nu kan jag alltså välja mellan drygt 40 fonder, vilka kan köpas och säljas från dag till dag. Tidigare sparade jag år efter år i Stadshypotek AB: Privatobligationer. Egentligen inget dåligt sparande, men nu ökar möjligheterna till en mycket högre avkastning på längre sikt.

IPS-planen
Varje år kommer jag att sätta in 12 000 kr till IPS. Men jag är fortfarande en aning rådvill när det kommer till att placera IPS-pengarna. De närmaste veckorna kommer jag att vara likvid och avvakta med vad som händer i omvärlden, och tills jag känner mig bekväm med de fonder jag ska välja. Jag har börjat snegla på 5 fonder som jag tycker verka intressanta för sparande de närmaste åren:
  • Kinafond
  • Indienfond
  • Sverigefond
  • Svenska småbolag
  • Råvarufond
Som sagt en aning rådvill. Det kan bli färre eller fler.

Jag tar gärna emot tips och idéer på hur mitt IPS-sparande kan läggas upp!

tisdag 24 augusti 2010

Handlade kvalitétsaktier idag

För min långsiktiga portfölj handlade jag idag på sena eftermiddagen:
  • Fiskars (13,13 eur)
  • Lundbergföretagen (360,20 kr)
  • Industrivärden C (82,90 kr)
  • Statoil (117,50 nok)
  • Ratos B (194,20 kr)
  • Sandvik (85,55 kr)

Ut ur portföljen idag:

  • Gold Bullion (0,52 cad)
  • Lundin Mining (29,36 kr)
  • Axis åkte ut förra veckan

Idag är det en månad sedan jag startade bloggen. Jag har gjort upp flertalet planer (amorteringsplanen, sparplanen m fl), vilka tillsammans med kommande planer ska vägleda mig mot skuldfrihet och ett sparande mot miljonen.

Efter mina aktieinköp gav jag mig ut på en insjö, fiskade, insöp frisk luft och kisade in i augustisolen.

lördag 21 augusti 2010

Jobbplanen

Min grundinställning är att aldrig jobba mindre än 40 timmar i veckan. Det kan givetvis bli mindre om jag blir ordentligt sjuk, ofta handlar det då om en kraftig förkylning framåt höstkanten. Med rätt kost, motion och sömn hoppas jag att reducera sjukdomstillfällena och alltid vara alert. Vi har börjat få mer att göra på jobbet och det innebär möjligheter att höja min inkomst. Jag har talat med min arbetsgivare om att gärna ställa upp och jobba över. Om jag i snitt jobbar 4 timmar övertid i veckan innebär det en inkomstökning med ca 14 000 kr per år efter skatt. Jag grundar detta på att jag jobbar övertid i 8 månader, september - april. Jag har även löneförhandlat med arbetsgivaren i veckan och vi är muntligen överens om att min lön ska höjas i två steg 2011, i januari och i juni.

Jobbplanen
  • jobba över i snitt 4 timmar i veckan
  • höja lönen i 2 steg under 2011

För att trivas på jobbet, göra en bra och effektiv arbetsinsats vill jag hitta en bra mix mellan kost, motion och sömn. De två sistnämnda måste förbättras.

Nu har björnbären börjat mogna. Jag fann och smakade några utsökta bär under min behagliga morgonpromenad. Termometern visar nu vid lunchtid 26 C i skuggan. Läge för att njuta!

fredag 20 augusti 2010

Max 20 kr per måltid

Gravad lax med broccoli, fårost, prästost, tomat, sallad, limesaft, olivolja



Måltider för max 20 kr
Enkelt, nyttigt och gott
Garanterad mättnadskänsla i minst 4 timmar
Svenskt kranvatten till alla luncher och middagar
Lågkolhydratkost ger viktminskning


Ostöverdragen kyckling, fårost, tomat, sallad, olivolja och limesaft

Bacon med kidneybönor, fårost och olivolja

Kålpudding med broccoli

Stekt bacon med tomat, sallad, avocado, fårost och olivolja



onsdag 18 augusti 2010

Dilemma: 4 frukostar

De livsmedel jag handlade den 8 augusti var tänkt att räcka i 2 veckor. Jag betalade 850 kr för livsmedel (och 199 kr för 10 dosor snus). Det har nu gått 10 dagar och jag kan genom att titta i kylskåpet konstatera att jag är på god väg att klara målet. De kvarvarande luncherna och middagsmålen, fram till söndag kväll, kan jag nog fixa med det jag har kvar. Mitt dilemma är hur jag ska fixa 4 frukostar nu när filmjölken och mjölken är slut, och äggen på upphällningen.

Kvar i kylskåpet är:
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 avocado
  • 1 halvt pkt bacon
  • ca 100 g brocolli
  • 1,5 burk majonäs
  • ca 250 g creme fraiche
  • 1 prästost
  • ca 0,5 kg fårost
  • 2 pkt osaltat smör
  • ca 1 kg kålpudding (tillagad i kväll för att räcka till 4 måltider )
  • 1 konservburk tonfisk
  • 1 konservburk kidneybönor
  • 5 dosor snus (dessa ska räcka till 29 aug.)

I frysen:

  • 1 majskyckling

I skafferiet:

  • diverse kryddor
  • 1 flaska olivolja
  • 1 flaska sojasås

Frukostplanen blir att äta 1 kokt ägg och ostskivor med smör på och en kopp kaffe, tre dagar på raken. Hur hade du löst det? (utan att tigga mat från vänner). Söndagen lär det inte finnas mycket mat kvar, men jag får ta de rester som är kvar.

Det hela går ut på att lära mig handla smart, äta gott och nyttigt, gå ner i vikt och minska matutgifterna.

söndag 15 augusti 2010

Aktieplanen

Parallellt med mina amorteringar ska jag försöka spara pengar för att investera i aktier. I första hand ska amorteringsplanen följas. Om jag sedan får några pengar över ska dessa främst investeras i företag som historiskt har gett en hygglig utdelning (ca 3-6% ). Till att börja med vill jag ha stora stabila företag som finns på large cap, eftersom de flesta företagen (t. ex. Sandvik och H&M) agerar och säljer sina produkter och tjänster i flera världsdelar. Jag tror att ca 50% av portföljinnehaven bör komma från large cap. Sedan kommer jag att låta ca 20% komma från mid- och/eller smallcap. Ca 20% av portföljen ska bestå av utländska megaföretag (t. ex Procter&Gamble och Kraft Foods). De återstående 10% vill jag spekulera med. Härmed kommer ca 90% av portföljen att vara långsiktig. Med denna sammansättningen kommer jag att sova gott om natten och kontinuerligt få mina utdelningar.

Jag har handlat med aktier i drygt 2 år och betraktar mig som en amatör. Jag förstår dock att väldigt få handlare, inklusive alla professionella, lyckas köpa aktier på den absoluta botten och sälja på den absoluta toppen. Tidpunkten för mina inköp av aktier kan ske när börsen varit sur några veckor eller också på ren magkänsla. Jag kan också handla efter ha vägt samman nyhetsflödet, foruminlägg, insidershandel och indexförändringar (t.ex Vix, se längst ner). Jag inser att kunskap i fundamental analys är av stor vikt för köp av aktier och bör nog börja studera lite teori i ämnet. Nej, nu ska jag återgå till boken Snabba cash.

fredag 13 augusti 2010

Portföljförändring

I veckan har jag gjort några förändringar i aktieportföljen. Eon, PA Rescources (gjorde liten vinst och ville ha livida medel för köp i Sandvik) och Clas Ohlsson (är lite skeptisk till företagets exponering mot England) åkte ut. Jag ökade i Sandvik, köpte några H&M och Lundin Mining. Nu börjar jag känna mig tillfreds med portföljinnehaven. Inte alls omöjligt att jag tar in PA Re igen.

söndag 8 augusti 2010

Mat för 2 veckor


I morgon börjar jag jobba igen och det känns bra efter 4 veckors semester. Min sista vecka bilade jag runt i norra Europa. Jag åt fläskestek i Danmark, schnitzel i Tyskland, ribs i Holland och kebab i Belgien. Men det var maten i Normandie i Frankrike, som jag ger högsta poäng. Det är inte mycket som slår färsk fisk och färska skaldjur. Frågan är om jag skulle tröttna på att äta dessa dyrgripar (skaldjuren) varje dag. Nej, jag tror inte det.

Idag handlade jag mat (livsmedel och tobak), som är tänkt att räcka i minst 2 veckor. När jag skrev ner min matlista utgick jag från maten LCHF förespråkar, mycket fett och lite kolhydrater. Utgiften blev 850 kr och för det fick jag; 1 apelsin, 6 avocado, 1 st. 3-pack bacon, ca 700 g blandfärs, 500 g broccoli, creme fraiche (34%), 1,5 kg bulgarisk fårost, 800 g falukorv, 2 l filmjölk, 750 g fläskkotletter, 200 g gravad lax, 4 gula lökar, 2 burkar äkta majonäs (orginalet), 1 majskyckling, 1 roaster, 2 prästostar (35%), 1 burk räkor i lag, 1 påse salladsmix, 3 paket smör osaltat, 1 l mjölk (3%), 600 g tomater, 1 liter vispgrädde (40%), 785 g vitkål och 21 st ägg. LCHF förespråkar knappast tobak, men jag köpte i alla fall en stock (10 dosor) LD portionsnus för 199 kr. Det blir 19,90 kr/dosa (att jämföras med 45 kr per dosa Grovsnus, lös). Dessa är enligt matplanen tänkta att räcka i ca 3 veckor.

Tidigare i veckan amorterade jag 6 450 kr på lånet enligt planen. Jag tror att jag kommer att må bra av att amortera.